Wednesday, 14 December 2011

APE BNDE TU PISANG KAKI ????? O.o


okeyh hari ni Cik Donis nk tulis pasal pisang kaki .tatawu laa korang penah dgr ke x .  First time ni dgar nama buah pisang kaki n first time makan buah ni . x pnah knal n tawu pon buah ni wujud . KAHKAHKAH !!!  cyannye Cik Donis ni . Ketinggalan zaman betol ==" . mula2 igt ni buah tomato tp apesal wrnanye kekuningan . Penah gak terpikir nak msak buah ni buat lauk mcm buah tomato . KAHKAHKAH !!! 

APA ITU PISANG KAKI ???  ADAKAH IANYA PISANG YG MEMPUNYAI  KAKI ??? 

Pisang kaki sejenis buah yang berkhasiat yang mengandungi vitamin C, glukos, sukros, fruktos dan iodin, bernilai tinggi dari segi perubatan. Ia amat berkhasiat dalam menurunkan tekanan darah tinggi, meningkat pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori, mengatasi masalah sembelit dan meredakan sedu.

 Sungguhpun buah ini disebut pisang dan berwarna kuning tetapi bentuk serta isinya tidak menyerupai pisang-pisang biasa yang lain. Buah yang berbentuk bulat, berisi ranggup dan berbiji ini berasal dari keluarga Ebenacea. . Serbuk putih yang terdapat pada permukaan buah pisang kaki yang kering juga manis rasanya dan mengandungi manitol, glukos dan vitamin C amat baik untuk paru-paru dan jantung.


sangat berkhasiat buah ni . Sedap pon bole tahan gak laa . Manis2 rasa dye . Sekali tgok cm buah tomato pon ade tp pisang kaki lbih beso ckit . oke skrg korang da tawu kn rupa pisang kaki . try2 laa makan hri2 sme mcm Cik Donis buat . makn 3 bijik sehari . HAHA . banyakkanCik Donis makan ?? sbb buah ni sedap sgt ...... x yah makan nasik pon x pe asalkan dpt telan ini buah . KIHKIH :P

4 comments:

  1. hahahaha,,nasib bek kaki pisang je dol..kalo kaki org?? :hihihi

    ReplyDelete
  2. hahahahha . kaki org mmg konpem laa x makan . berbulu2 bagai . kahkah

    ReplyDelete
  3. pisang kaki la, pisang kaki. bukan kaki pisang. kan dol kan? heheheh

    ReplyDelete
  4. hahaha . iye . betol3 . hehe (ketawa sopan)

    ReplyDelete